header

Gecertificeerd:

(Jan Houwen)

Aangesloten bij:

Nyingma Centrum
Nederland

Praktijk Lichaamsgerichte (Psycho)therapie
'naar een vrij stromende levensenergie'


 

 

 

 

 

 

Tibetaanse Yoga

De Tibetaanse Yoga oefeningen die door ons in de cursus gebruikt worden zijn voornamelijk afkomstig uit de Kum Nye:

Kum Nye (spreek uit Koem Njee) is een zachte vorm van zelfgenezing die spanningen verlicht. Het is een zeer effectief en uitgebalanceerd systeem om niet alleen te ontspannen, maar ook om vaste patronen in het eigen functioneren te doorbreken. Kum Nye transformeert negatieve patronen en helpt ons om evenwichtiger en gezonder te zijn en vergroot onze levensvreugde en waardering voor het leven.
De oefeningen zijn zeer eenvoudig en effectief. Ze kunnen allemaal veilig zonder leraar beoefend kunnen worden, door jong en oud. Ademhaling, zelf-massage en allerlei bewegingsoefeningen zijn erin opgenomen.

In deze tijd, waarin verwarring en chaos zo zeer deel uitmaken van ons dagelijks leven, zijn we vaak te gespannen en opgewonden om van het leven te genieten. Kum Nye opent onze zintuigen en onze harten, zodat we ons tevreden en vervuld voelen en elk aspect van ons dagelijks leven vollediger kunnen waarderen. Zelfs in korte tijd kan de kwaliteit van de ervaring rijker worden en ons leven harmonieuzer.
De unieke waarde van de Kum Nye ontspanning is gelegen in de integratie en het in evenwicht brengen van zowel de lichamelijke als de psychologische aanpak. Kum Nye heelt lichaam en geest en brengt hun energieën samen zodat ze kalm en soepel kunnen functioneren. Omdat hij leidt tot de integratie van lichaam en geest bij alles wat we doen is de werking van deze ontspanning veel sterker en blijvender dan het gevoel van welbehagen van lichamelijke oefening of zelfs van methodes als yoga. Als we leren om onze zintuigen te openen en rechtstreeks contact met onze gevoelens te maken, komen lichaam en geest vollediger met elkaar in contact en wordt elke ervaring rijker, gezonder en mooier. Naarmate we dieper met onszelf in contact komen en onszelf beter leren kennen, krijgen we ook beter contact met anderen.

De Kum Nye oefeningen zijn geheel eigentijds. Tarthang Tulku, een tibetaanse lama uit de Nyingma traditie, kreeg deze oefeningen overgedragen van zijn vader, arts en lama. In Tibet werden zij meestal gebruikt als voorbereiding op andere meditatieoefeningen. Na zijn vlucht uit Tibet en zijn aankomst in Berkeley in USA werden de oefeningen door Tarthang Tulku op systematische wijze beschreven en speciaal aangepast aan de behoeften van deze tijd.

De schriftelijke traditie van Kum Nye is bewaard in Tibetaanse medische teksten en in de zeer oude boeddhistische Vinaya teksten. Deze teksten gaan over een leefwijze volgens fysische en universele wetten en bevatten uitgebreide beschrijvingen van zelfgenezingsmethoden. Kum Nye is dus een onderdeel van de spirituele en medische traditie die de Tibetaanse geneeskunst met de Indiase en Chinese verbindt. Deze traditie heeft allerlei benaderingswijzen voortgebracht, zoals yoga en acupunctuur en ligt ook ten grondslag aan meer hedendaagse benaderingen tot integratie van lichaam en geest

 

De Kum Nye oefeningen zijn in 2 delen beschreven en vertaald in het nederlands. Zij worden uitgebracht door Uitgeverij Dharma onder de titels:
"Kum Nye ontspanning" Deel I bevat de theorie, ademhalings- en massage technieken en eenvoudige bewegingsoefeningen. Deel II bevat meer gevorderde bewegingsoefeningen.

Zij zijn o.a. verkrijgbaar via de Lotus Design winkelvan het Nyingma Centrum Nederland.

Up

Grijze balk

 


Op dit moment geen cursussen in het verschiet

 


Koningskaars 24 ● 5803 JC Venray ● 0478 587364 ● Jan.Houwen@dorje.nlMonique.Verschuuren@dorje.nl ● www.dorje.nl